PLANIMETRIA- OBLICZ
TRE: HELP
W trójkącie równoramiennym o polu 12√3 cm2 stosunek wysokości opuszczonej na podstawę do
długości podstawy jest równy √36 . Oblicz miary kątów oraz obwód tego trójkąta.
26 mar 19:09
J: √2* 12√3 cm2
26 mar 19:12
NMB:
√3
stosunek powinien być
6
26 mar 19:13
TRE: A dleczego √2*12√3 cm2
26 mar 19:14
J: wiesz chodzę na rozszerzenie robie zadania podstawowe w pamięci
26 mar 19:22
hugo:
H
= √36=6
a
skorzystamy z tangensa :x
H
= 12
0,5a
tgα = 12
α − kąt między podstawą a ramieniem trójkąta
(musisz obczaić tablice z kątami XD)
I można to bez tego pola 12V3 obliczyć, ale skoro to masz podane to pewnie trygonometri nie
miałeś?
więc: można że
H
{
= 6
a
{a * H * 1/2 = 12√3
Z tego układu równań oblicz sb :X 2 nie wiadome dwa równania...
Skoro widzę √3 to wyczuwam 30,60,90 stopni ;x