Fryzu: Ja bym najpierw wyznaczył równanie prostej zawierającej bok AB.
Możesz to zrobić tak:
A=(0,5)
B=(6,−1)
jeśli y=ax+b to:
5=0*a+b
−1=6*a+b
rozwiązując ten układ równań otrzymasz wzór prostej

(Taka mała podpowiedź)
pigor: ..., np. tak :
a) wektor AB=[6−0,−1−5]= [6,−6]=6[1,−1] − normalny (prostopadły)
do symetralnej s
AB: 1x−1y+C=0 i S=(
12(0+6),
12(5−1)) − środek AB,
czyli S=(3,2), zatem
sAB: 1(x−3)−1(y−2)= 0 ⇔
x−y−1=0 − szukane
równanie
symetralnej boku AB.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) CS : wektor SC=[7−3,8−2]= [4,6]= 2[2,3] − kierunkowy środkowej CS,
zatem
x−32=
y−23 ⇔ 3x−9= 2y−4 ⇔
3x−2y−5=0 − szukane równanie
środkowej boku AB.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) wysokość
hAB: 1(x−7)−1(y−8)=0 ⇔
x−y+1=0 − szukane równanie
wysokości względem boku AB. ...