Trójkąt
Matt: Trójkąt prostokątny ABC o kącie 60 stopni jest opisany na okręgu o promieniu 5 cm. Oblicz pole
trójkąta ABC.
26 mar 18:42
sys: czego nie rozumiesz?
26 mar 18:46
Uczę się:

x = 5+a
y = 5+b
26 mar 18:48
Uczę się: α=60
26 mar 18:49
Uczę się: błąd: przeciwprostokątna to odpowiednio a+b = c
26 mar 18:51
Matt: Jeśli możecie to wytłumaczcie mi od podstaw, co po kolei się robi
26 mar 18:52
Eta:

Oznaczenia na rys. z trójkąta "ekierki" o kątach 30
o,60
o,90
o
r=5
2r=a+b−c ⇒ k+k
√3−2k= 10 ⇒ k
√3−k=10 ⇒ k(
√3−1)=10
| | k*k√3 | | k2√3 | |
to P(ΔABC)= |
| = |
| = ......... dokończ... |
| | 2 | | 2 | |
26 mar 19:07
Eta:
26 mar 22:48