matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Daną liczbę zapisz jako potęgę liczby 2
Cersei:
Daną liczbę zapisz jako potęgę liczby 2. a) (16
3
* 4)
5
b) 0,125 * 0,25 c)
√
2
___ 2 d) 8 {4} trzeciego stopnia e) {2}{2} (jeden pod drugim) f) {8}{8}{8} (jeden pod drugim)
26 mar 18:33
Uczę się:
zapoznaj się z tymi wzorami:
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
a) ((2
4
)
3
*2
2
)
5
= (2
12
*2
2
)
5
= (2
14
)
5
=2
70
26 mar 18:36