Potęgi - oblicz
Cersei: Oblicz
816
_________ =
275 * 94
26 mar 18:29
Uczę się: sprowadź wszystko do potęgi 3
26 mar 18:30
sys: 816 = (34)*6
26 mar 18:35
sys: 816 = 324
26 mar 18:35
sys: rozumiesz ?
26 mar 18:36
sys: 816 = (34)6 = 324
26 mar 18:37
Uczę się: 816=(34)6
26 mar 18:38
sys: licznik zrobiony teraz jeszcze mianownik i po skracasz
26 mar 18:39
Cersei: (34)6 324 324
_____________ = _________ = ______ = 3−3 ?
(33)5 * (33)4 315 * 312 327
26 mar 18:39
Cersei: Oj, coś się porobiło
26 mar 18:40
Cersei: A więc wynik to 3−3?
26 mar 18:40
sys: 275 = (33)5 = 315
26 mar 18:40
Piotr:
hmm użyj duże U do pisania ulamkow.
26 mar 18:40
Uczę się: zapisuj ułammki w ten sposób:
| | 1 | |
U {1}{2} : |
| − oczywiście bez spacji |
| | 2 | |
26 mar 18:41
26 mar 18:41
Piotr:
wynik 3−3 nie jest prawidlowy
26 mar 18:43
26 mar 19:22
Piotr:
nie
licznik : 324
mianownik : (33)5 * (32)4 = 315 * 38
sprobuj dokonczyc
26 mar 19:28