równania wymierne
zunia: Czy jest ktoś w stanie mi pomóc z tym równaniem?
x2 + 8x −2x2 +2x −8 + xx + 4 = x + 1 x− 2
26 mar 18:16
26 mar 18:19
sys: nie lepiej
26 mar 18:21
26 mar 18:25
sys: x2 + 2x − 8 zapisz sobie w postaci iloczyn owej
26 mar 18:29
sys: (x + 4)(x − 2)
26 mar 18:31
Uczę się: napisałaś ułamek u {} {}, dlatego wyszedł taki mały
Przykład:
u {1}{2} =
12
więc przepisz jeszcze raz tym razem z dużym U
26 mar 18:31
zunia: rozpisywałam to, tylko, ze zaczęły mi wychodzić liczby do 4 potęgi i jak chciałam je podzielić
Heronem to nie mogłam znaleźć odpowiedniej liczby...
26 mar 18:32
zunia: Bardzo dziekuje Uczę się
| x2 + 8x −2 | | x | | x+1 | |
| + |
| = |
| |
| x2 + 2x −8 | | x+4 | | x−2 | |
26 mar 18:35
Piotr:
x2 + 2x − 8 = (x+4)(x−2)
26 mar 18:37
Piotr:
oczywiscie na poczatek dziedzina
26 mar 18:41
zunia: dzięki, już się zorientowałam w czym zrobiłam błąd
26 mar 18:50