udowodnij
helper: Wykaż, że jeśli a+b=1 to
ab3−1−ba3−1= 2(b−a)a2*b2+3
26 mar 18:11
helper: pomoże ktoś?
26 mar 18:19
Tadeusz:
... pisząc ułamek używaj dużego U
26 mar 18:20
helper: | a | | b | | 2(b−a) | |
| − |
| = |
| |
| b3−1 | | a3−1 | | a2*b2+3 | |
26 mar 18:24
PW:
| a | | a | |
| = U{a}{(b−1)(b2+b+1) = |
| (gdyż b−1 = −a) |
| b3−1 | | (−a)(b2+b+1) | |
Na tej samej zasadzie
Dodanie tych ułamków i dalsze korzystanie z założenia a+b = 1 da prawą stronę.
26 mar 18:50
helper: nie wiem jak Ci dziekować
26 mar 18:59