W turnieju szachowym, rozgrywanym systemem każdy z każdym, bez rewanżu, miało br
sys: W turnieju szachowym, rozgrywanym systemem każdy z każdym, bez rewanżu, miało brać udział 8
zawodników. Jeden z nich zrezygnował. Liczba zaplanowanych rozgrywek zmniejszyła się o:
26 mar 17:47
sys: wiem, na logikę że o 7 ale jak to zapisać matematycznie
26 mar 17:47
sys: i proszę bez wariancji
26 mar 17:50
Mila:
8 − liczba zawodników
| | 7*8 | |
= |
| =28 − liczba rozgrywek |
| | 2 | |
7 − liczba zawodników
| | 6*7 | |
= |
| =21 − liczba rozgrywek |
| | 2 | |
26 mar 17:52
bezendu:
rozpisać ile dla 8
dla 7
28−21=7
26 mar 17:53
sys: dzięki wielkie
26 mar 17:54
bezendu:
Jest wzór na to
gdzie n−liczba zawodników
26 mar 17:55
sys: dziękuję, właśnie przypominam sobie i uczę się prawdopodobieństwa do matury
26 mar 18:00
sys: jak ten wzór się nazywa?
26 mar 18:06
bezendu:
Nie wiem jak się nazywa. Ja takie zadanie robiłem dawno jeszcze przed prawdopodobieństwem.
26 mar 18:07