Ile rozwiązań ma równanie x^4+6x^2+9=0?
DDEEEEEER: Ile rozwiązań ma równanie x4+6x2+9=0?
0/2/3/4
Δ = 0
26 mar 17:40
DDEEEEEER:
26 mar 17:42
J: ⇔(x2 + 3)2 = 0
26 mar 17:42
DDEEEEEER: (x2 + 3)2 = 0 i? wzór skróconego mnożenia?
26 mar 17:44
J: Nie... ⇔ x2 + 3 = 0 ⇔ x2 = − 3 .... wnioski ?
26 mar 17:46
DDEEEEEER: nie wiem, jest 2 rozwiązania?
26 mar 17:49
J: Jaka liczba podniesiona do kwadratu daje liczbę ujemną ?
26 mar 17:50
bezendu:
Nie
26 mar 17:51
DDEEEEEER: nie ma takiej liczby, czyli nie ma rozwiązań tak?
26 mar 17:52
bezendu:
Nie ma takiej liczby=brak rozwiązania
26 mar 17:54
Marcin: Tak. tutaj nie masz rozwiązań.
26 mar 17:54
DDEEEEEER: OK, dzięki
26 mar 17:56