Skończony ciąg
Matejko: Skończony ciąg arytmetyczny (an) określony jest wzorem an= 2n+3 .Wzięto kilka końcowych
wyrazów tego ciągu.Ich suma jest równa 145 ,a suma najmniejszego i największego wziętych
wyrazów jest równa 58.Z ilu wyrazów składa się ten ciąg.
prosze o wskazówkę patrzyłem na to zadanie na necie i nie rozumiem dalej
26 mar 17:29
Mila:
a
n=2n+3
a
n+1=2(n+1)+3=2n+5
r=a
n+1−a
n=2n+5−2n−3=2
r=2>0 ciąg jest rosnący
Kilka kolejnych ostatnich wyrazów to wyrazy c. a o tej samej różnicy.
k− liczba zsumowanych wyrazów. Oznaczymy te wyrazy tak:
b
1, b
2,b
3, ,b
k
b
1+b
k=58
290=58k
k=5
Zsumowano 5 ostatnich wyrazów ciągu.
b
1+b
5=58
r=2
b
1+b
1+4*2=58
2b
1=50
b
1=25
b
5=25+4*2
b
5=33− ostatni wyraz ciągu a
n
33=2n+3
30=2n
n=15
26 mar 22:16
Matejko: dzięki
27 mar 12:57