rozwiąż nierownosc |x+5|+|x-7| ≥ 6
kamczatka: rozwiąż nierownosc |x+5|+|x−7| ≥ 6
wyszło mi ( −∞;−2> ∪ <4;+∞) dobry ?
26 mar 17:19
26 mar 17:20
26 mar 17:22
kamczatka: wiem że głupie pytanie ale gdzie tam wynik mogę znaleźć ?
26 mar 17:24
pigor: ..., niestety
x∊R i nie wiem dlaczego odrzuciłeś
chyba ...

"mechanicznie" przedział (2;4)

, a więc
przyjrzyj się jeszcze raz swojemu rozwiązaniu . ...
26 mar 17:27
wredulus:
pokazane jest na rysunku 'zakreskowana' część
x∊R

taki jest wynik
26 mar 17:28
wredulus:
na samym dole masz jeszcze "number line" (oś OX z wynikami)
26 mar 17:28
kamczatka: I. x∊(−∞;−5)
−x−5−x+7 ≥ 6
−2x ≥ 4 /:−2
x ≤ −2
Odp. (−∞;−2>
II. x∊ <−5;7)
x+5−x+7
brak rozwiązania
III. x∊ <7;+∞)
x+5+x−7 ≥ 6
2x ≥ 8
x ≥ 4
Odp. <4;+∞)
i mi wychodzi odpowiedź ( −∞;−2> ∪ <4;+∞) co robię nie tak ?
26 mar 17:32
kamczatka: jakoś nie mogę znaleźć błędu w tych moich obliczeniach, co jest nie tak ?
26 mar 17:37
wredulus:
I przypadek
odp: x∊(−
∞,−
5)

... czemu 'rozszerzyłeś' przedział

II przypadek
x+5 −x + 7 = 5+7 = 14
≥ 6
czyli cały przedzaił spełnia
III przypadek także cały badany przedział spełnia
26 mar 17:37
kamczatka: w II> zrobiłem błąd bo będzie 12 ≥ 6.
a w I wszystko jest w porządku, jak to rozszerzyłem przedział ?
26 mar 17:41
kamczatka: dobra już wiem wszystko ale głupie błędy porobiłem
26 mar 17:44
wredulus:
badasz przedział
x∊(−∞;−5) natomiast piszesz, że x∊(−
∞,−2>
czyli o x∊<−5,−2> poszerzyłeś badany obszar

np. x=−3 NIE były brany pod uwagę w I przypadku ... a należy do Twojego rozwiązania pierwszego
przypadku
26 mar 17:45
kamczatka: ok dzięki
26 mar 17:49
PW: To było prościutkie zadanie dla pamiętających twierdzenia.
Jest prawdą, że dla dowolnych a, b∊R
(1) |a| + |b| ≥ |a − b|.
U nas a = x+5 i b = x−7, zastosowanie nierówności (1) daje
|x+5| + |x−7| ≥ |x+5 − x +7| = 12.
Skoro
|x+5| + |x−7| ≥ 12,
to oczywiście dla wszystkich x∊R jest również
|x+5| + |x−7| ≥ 6.
26 mar 19:34