Dla jakiej wartości parametru
Lena: Dla jakiej wartości parametru m prosta 6x+4y=0 jest równoległa do prostej mx+6y+7=0.
26 mar 16:51
nocny marek: a1=a2 zapisz w postaci kierunkowej y=ax+b
26 mar 16:53
Mila:
prosta:
6x+4y=0⇔4y=−6x
prosta:
mx+6y+7=0⇔6y=−mx−7
| | −m | | 7 | |
y= |
| x− |
| proste równoległe maja jednakowe współczynniki kierunkowe |
| | 6 | | 6 | |
oblicz m
26 mar 16:56
Lena: dziekuje
26 mar 17:12
pigor: ... , albo
6x+4y= 0 /*3 i mx+6y+7=0 /*2 ⇔ 18x+12y= 0 i 2m+12y+14=0 ⇒
jeśli 2m=18 ⇔
m=9 dane proste w postaci ogólnej są równoległe.
26 mar 17:19