trygonometria
diana: Dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równania:
cos
2x=a
2−3a+2/a+1
proszę o rozwiązane krok po kroku..
26 mar 16:41
Mila:
a+1≠0⇔a≠−1
a
2−3a+2=0
Δ=9−4*2=1
a=1 lub a=2
0≤cos
2x≤1 w takim razie :
| a2−3a+2 | | a2−3a+2 | |
| ≥0 i |
| ≤1 i a≠−1⇔ |
| a+1 | | a+1 | |
| (a−1)*(a−2) | | a2−3a+2 | |
| ≥0 i |
| −1≤0 i a≠−1⇔ |
| a+1 | | a+1 | |
| | a2−3a+2−a−1 | |
(a−1)*(a−2)(a+1)≥0 i |
| ≤0 ⇔ |
| | a+1 | |
| | a2−4a+1 | |
x∊(−1,1>U<2,∞) i |
| ≤0 [ Δ=12, a1=2−√3 lub a2=2+√3] |
| | (a+1) | |
[x∊(−1,1>U<2,
∞) ] i [x∊(−
∞,−1)U <2−
√3, 2+
√3>]
część wspólna
x∊<2−
√3,1>U <2,2+
√3>
26 mar 17:25
diana: dziękuję bardzo.

mam jeszcze pytanie: skąd się wzieło '0≤cos2x≤1'?
26 mar 18:35
Mila:
Z definicji cosinusa i tego, że a2≥0 dla a∊R
26 mar 21:33