wyznaczanie
mirek: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y=2x+5 i przechodzacej przez punkt P=(−2,3)
26 mar 16:31
lolek: warunek prostopadlosci a1*a2=−1
y=−12x+b
3=1+b
b=2
y=−12x+2
26 mar 16:33
mirek: Dlaczego b=2?
26 mar 16:36
Janko: a1 = 2
warunek prostopadłości
a1 * a2 = −1 => 2 *a2 = −1 => a2 = 0,5
y2 = a2 * x + b2 i warunek P(x,y) czyli podstawia do naszej y2 P(x,y) i wyliczamy b2, bo a2
znamy
3 = (0,5 * −2) + b2
b2 = 3 +1= 4
czyli y = 0,5x + 4
26 mar 16:47
mirek: janek a2=−0,5 i b2 wyjdzie wtedy 2
26 mar 17:27