wyznaczanie argumentów
mirek: Wyznacz argumenty dla ktorych funkcja f(x)=4(x−3)(x+8) przyjmuje wartosci dodatnie
26 mar 16:01
J: x ∊ (−∞,−8) U (3,+∞)
26 mar 16:03
mirek: A jak to wyliczyć?
Skąd się wzięło −8 i 3

?
26 mar 16:06
J: Bo to są miejsca zerowe tej funkcji i gałęzie paraboli skierowane do góry.
26 mar 16:08
Janko: f(x)=4(x−3)(x+8)
miejsca zerowe to x−3=0 => x=3, oraz x+8=0 => x= −8
teraz trzeba wybrać sobie losowe punkty z przedziałów :
a) (−
∞,−8)
b) (−8;3)
c) (3;
∞+)
i dla tych punktów, dla których wynik jest dodatni napisać, że przedział przyjmuje wartości
dodatnie
np. dla c) wybieramy np. 5 i podstawiamy pod f(x) czyli f(5)=4(5−3)(5+8) = 4*2*13 = 104

wynik jak wyżej x ∊ (−
∞,−8) U (3,+
∞)
26 mar 16:16