przedziały
piotrrrr: Wyznacz przedział w ktorym funkcja f(x)=−1/2(x−2)2+1 jest malejąca oraz zbiór wartości
funkcji.
26 mar 15:56
J: Licz Δ i miejsca zerowe.
26 mar 16:02
mirek: gdzie jestes janko
26 mar 16:24
Mila:
| | −1 | |
f(x)= |
| (x−2)2+1 postać kanoniczna trójmianu kwadratowego. |
| | 2 | |
(2,1) −współrzędne wierzchołka paraboli skierowanej w dół.
dla x≥2 funkcja malejąca
1 − najwieksza wartość f(x)
Zw=<−
∞,1>
26 mar 16:30
pigor: ..., ponieważ masz daną postać kanoniczną funkcji kwadratowej f,
o "delcie" i miejscach zerowych ...

zapomnij, bo wszystko masz we wzorze
kanonicznym f , czyli tu :
f(x)= −
12(x−
2)
2+
1 i a= −1<0, więć parabola ma ramiona do dołu, to
f jest
malejąca ⇔ x >2 ⇔
x∊(2;+∞), a
zbiór
wartości to y≤1 ⇔
y∊(−∞;1] i tyle. ...
26 mar 16:42
Janko: Gdy a czyli w tym przypadku −1/2 jest ujemna to funkcja ma ramiona do dołu, a jeśli jest
dodatnia to do góry i teraz ta postać Mirek jest kanoniczna a to oznacza, że wyraża się wzorem
:
y = a(x−p)
2 + q
czyli wyznaczamy z tego wierzchołek (punkt przegięcia z obszaru gdzie jest rosnąca na malejącą
lub odwrotnie z malejącej na rosnącą) i teraz robimy przedziały
dla malejącej : od (p;+
∞), czyli od (2;+
∞),
a zbiór wartości to wszystko co poniżej (dla "a" ujemnego a powyżej dla innego zadania w którym
"a" byłoby dodatnie) wierzchołka łącznie z nim, czyli:
zbiór wartości : (−
∞;1]
26 mar 17:04