1.Napisz równanie okręgu o środku S(5,-3) wiedząc że należy do niego punkt P(-2,
ROBERT LEWANDOWSKI: 1.Napisz równanie okręgu o środku S(5,−3) wiedząc że należy do niego punkt P(−2,2).
26 mar 15:47
nocny marek: (x−a)2+(y−b)2=r2 podstaw i wylicz r
26 mar 15:49
ROBERT LEWANDOWSKI: chodzi mi o wynik, bo liczę i zawsze wychodzi mi inny
26 mar 15:52
J: Pokaż te swoje obliczenia .
26 mar 15:53
ROBERT LEWANDOWSKI: (−2−5) + (2+3) = r^
−7 + 5= r^
49+25= r^
r=74
26 mar 15:56
J: (x−5)2 + (y+3)2 = r2 , podstaw za x = − 2 , za y = 2 i oblicz r
26 mar 15:57
ROBERT LEWANDOWSKI: r wychodzi 74, tak ?
26 mar 15:58
nocny marek: r2=74
26 mar 15:59
J: r2 = 74, czyli równanie okręgu: (x−5)2 + (y+3)2 = 74
26 mar 16:00