f. kwadratowa
piotrrrr: Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc f. kwadratowej f(x)=−32+2x−1 W=<−1,2>
26 mar 15:23
Hajtowy:
f(−1) = ...
f(2) = ....
później policz "p"

jeśli się mieści w dziedzinie <−1;2> to licz "q" jeśli nie to koniec
zadania
26 mar 15:28
piotrrrr: f(−1)=−6
f(2)=−9
p=1/3
miesci sie w dziuedzinie to q=−2/3
i co dalej?
26 mar 15:41
Mila:

f(x)=−3x
2+2x−1
| | 1 | | 1 | | 1 | | −2 | |
największa wartość f(x)wynosi f( |
| )=−3* |
| +2* |
| −1=− |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | |
f(−1)=−6
f(2)=−9
−9<−6 ⇔
−9− najmniejsza wartość f(x) w przedziale <−1,2>
26 mar 16:21