Dany jest ciąg arytmetyczny
Matejko: Dany jest ciąg arytmetyczny an w którym a3=15 a11=−17
a)dla jakich n zachodzi równość 7an=a1+a2+...+an−1
b)oblicz sumę pięćdziesięciu ujemnych wyrazów ciągu an które są podzielne przez 3. Proszę o
wskazówkę
26 mar 15:15
nocny marek: wylicz a1, r
7an=Sn−1
26 mar 15:23
Matejko: a) zrobiłem a b)?
zacząłem b) ale nie wyszło:
a1=23
a2=19
a3=15
.
.
.
a7=−1
.
.
a9=−9
czyli b1=a9
b10=a27
b20=a47
b50=a107=−401
i z sumy wyszedł mi nie ten wynik powinno być −15150 proszę o pomoc co robię źle?
26 mar 15:34
Matejko:
26 mar 15:58
Matejko:
26 mar 16:28
Matejko: mam już
26 mar 16:37
Mila: a
1=23
r=−4
a
n=23+(n−1)*(−4)⇔
a
n=27−4n
27−4n<0
b) a
7=−1<0 ale nie jest podzielne przez 3.
a
8=−5,
a9=−9 jest podzielne przez 3
a
10=−13
a
11}=−17
a12=−21 jest podzielne przez 3
Nowy ciąg wyrazów podzielnych przez 3
b
1=−9
r=−21−(−9)=−12
b
50=−9+(50−1)*(−12)=−597
oblicz.
26 mar 16:49