trygonometria
tryg:
log
cos5(1−sin
2 5)=
(100
cos30)
tg30=
(cos1
o −1)(cos1
o + 1)=
26 mar 14:45
pigor: ...,
| cos13+sin13 | |
| = 1+tg13 (bo sądzę, że tam zamiast 3 było 13  ; |
| cos13 | |
log
cos5(1−sin
25)= log
cos5(cos
25)= 2 log
cos5(cos5)= 2*1= 2 ;
(100
cos30)
tg30= 100
cos30*tg30=100
sin30= 10
2*12= 10 ;
(cos1
o−1)(cos1
o+1)= cos
21
o−1
2= −(1−cos
21
o)= −sin
21
o ;
| | cosx | | 5 | |
tgx= 35 ⇒ |
| = ctgx = |
| . ...  |
| | sinx | | 3 | |
26 mar 15:29
Ard: 2 tgx*cosx+1=cos2x+tgx
Jak to zrobić?
27 mar 20:24
Ard: Może być coś takiego?
tgx(2cosx−1)−(2cosx−1)=0
(tgx−1)(2cosx−1)=0
27 mar 20:26
Cebula: Sin2 5° × cos 5° − cos5°=...?
Cos3 89°+sin2 89° × cos 89°
15 wrz 19:41
Mila:
1)
sin2(5)*cos(5)−cos(5)=cos(5)*(sin2(5)−1)=cos(5)*(−cos2(5))=−cos3(5)
2)
Cos3 89°+sin2 89° × cos 89°=
cos(89o)*(cos2(89o)+sin2(89o))=cos(89o)= sin(1o)
15 wrz 20:21