matma
ewa: uczniowie napisali prace kontrolna . 30% uczniow otrzymalo 5.40%uczniow otrzymalo 4.8 ucznow
otrzymalo trojke, a pozostali dopuszczajaca , srednia ocen wynosi 3.9 . ilu uczniow otrzymalo
piatke ?
pomoże ktoś
26 mar 14:23
ewa: ?
26 mar 14:38
Domel: No podstawowe równanie

| 0,3x*5 + 0,4x*4 + 8*3 + (0,3x−8)*2 | |
| = 3,9 |
| x | |
No a dalej to tylko liczenie
26 mar 14:41
ewa: prosze o rozwiazanie

nie wiem zabardzo jak to zobic
26 mar 14:52
Domel: No dziewczyno − troszkę wysiłku.
Nie wiesz jak się dodaje wartości cząstkowe "x"?
Nie wiesz co zrobić z ułamkiem, żeby zlikwidować mianownik?
No nie żartuj − to jest sprawa szkoły podstawowej
26 mar 14:56
ewa: nie chcesz pomóc to nie pisz ,
nie każdy jest tak mądry i inteligentny jak ty
26 mar 14:59
pigor: .... , niech
u − liczba uczniów piszących pracę
kontrolną, to z warunków zadania :
30%u= ? oraz
30%u*5+40%u*4+8*3+(100%u−70%u−8)*2= u*3,9 /*10 ⇔
⇔ 15u+16u+240+(3u−80)*2= 39u ⇔ 80= 2u ⇔
⇔
u=40 uczniów pisało pracę kontrolną , więc
30%*40= 3*4=
12 uczniów
otrzymało za nią
piątkę . ...
26 mar 15:12
Domel: ewa jeżeli ci chodzi o pokazanie nauczycielowi rozwiązanego zadania − to faktycznie
najlepiej przepisać skądkolwiek (od kolegi, koleżanki, z portalu itp.), ale z drugiej strony
piszesz "nie każdy jest taki..." − ale dziewczyno powiedz co robisz w kierunku, żeby choć
spróbować zrozumieć podstawy.
Przecież idąc tą drogą − myślisz że zawsze będzie ktoś kto ci poda kawę na ławę

Chodziło mi tylko, żebyś wykazała CHOĆ MINIMUM ZAANGAŻOWANIA.
27 mar 12:34