pochodne
ciekawsky: Skoczek wyskakuje z balonu na wysokosci 2000m nad ziemia. Jego predkosc v mierzona w ms−1
jest ustalona funkcją v = 50(1− e−0.2t), gdzie t to czas w sek. po skoku.
Podaj przyspieszenie skoczka po dziesięciu sek.
No to liczę pochodną:
v'(t)=10te0.2t−1
I tu jest błąd, dlaczego?
26 mar 14:04
26 mar 14:16
daras: a(t) = 10 e0,2t
26 mar 14:19
ciekawsky: Dzięki, racja to fizyka (mam to na matematyce jednakże).
Nie widzę tego, jak Ci ta pochodna wyszła.
26 mar 14:40
Trivial: ciekawsky, a na jakiej podstawie ma być Twój wynik?
26 mar 14:46
MQ: Powinno być:
a(t)=10e−0,2t
Prędkość się wysyca, więc przyspieszenie maleje (stąd −).
26 mar 15:28
daras: masz rację
MQ zjadłęm ten minus, bo byłem przed obiadem
26 mar 20:36
26 mar 20:38