Wyznacz dziedzinę funkcji
walt: | | 2−x−x2 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log2+x:3−x |
| |
| | (x+2)3 | |
| | 2+x | |
W podstawie logarytmu mamy |
| |
| | 3−x | |
Ad.1 a>0
(2+x)(3−x)>0
x=−2 x=3
x∊(−2,3)
Ad.2 a≠0
2x−1≠0
Ad.3 tutaj mam mały problem, zrobiłem to tak:
2−x−x
2>0
x
2+x−2<0
(x+2)(x−1)<0
x∊(−2,1)
ale mam obawy czy tego nie powinienem zrobić czasem tak:
wyliczyłem Δ, i mam : (x+2)(x−1) w liczniku, czyli:
| (x+2)(x−1) | |
| =U{x+1}{(x+2)2= x+1 , wyrażenie jest dodatnie gdy x>−1 |
| (x+2)3 | |
Proszę o pomoc
26 mar 13:52
J: Co jest liczbą logarytmowaną ?
26 mar 14:11
J: Co do podstawy logarytmu a, to warunki są takie: a > 0 a ≠ 1
26 mar 14:14
walt: Nie rozumiem pytania, a poza tym przecież zastosowałem a>0 i a≠0 dla podstawy.
26 mar 14:19
J: Napisałem Ci wyraźnie, podstawa a musi spełniać warunki: a > 0 i a ≠ 1
26 mar 14:21
J: Natomiast liczba logarytmowana b musi być większa od 0
26 mar 14:24
walt:
Wyliczyłem to przecież
coś tutaj zrobiłem źle
26 mar 14:24
J:
Tłumaczę Ci jak dziecku: a > 0 i a ≠ 1. Dla podstawy logarytmu nie trzeba warunku a = 0,
przecież a > 0 wyklucza już a = 0. Nie ogarniasz tego ?
26 mar 14:27
walt: co do ostatniego Ad.3
(x−1)(x+2)
2>0
x=1
x∊(1,oo)
26 mar 14:29
26 mar 14:30
J: Ad 3. (2 − x − x2)(x + 2)3 > 0
26 mar 14:32
J: Ad 3. OK: x > 1
26 mar 14:34
walt: Zacznę od początku.
Podstawa logarytmu musi być dodatnia i nie może być równa 1, na początek sprawdzę kiedy jest
równa 1.
2x−1=0
| | 1 | |
Zatem x≠ |
| . Teraz sprawdzę kiedy podstawa jest dodatnia. |
| | 2 | |
(2+x)(3−x)>0
x∊(−2,3)
| | 2−x−x2 | |
Teraz rozkładam licznik wyrażenia |
| |
| | (x+2)3 | |
(x+2)(x−1)
| | (x+2)(x−1) | |
Zatem |
| >0 |
| | (x+2)3 | |
(x−1)(x+2)
2>0
x=1 brak pierwiastków
x∊(1,oo)
Czy mój tok rozumowania jest zły? Tak zawsze rozwiązywałem te zadania i w tym momencie nie
widzę żadnego błędu
26 mar 14:38
walt: | | 1 | | 1 | |
chochlik się wkradł, zamiast x= |
| ma być x= |
| |
| | x | | 2 | |
26 mar 14:39
walt: hm?
26 mar 14:54
walt: up
26 mar 15:03
nocny marek: −x2−x+2≠(x+2)(x−1)
26 mar 15:07
walt: a, nie przeniosłem minusa.
a=−1
−x
2−x+2=0
Δ
x=1+8
√Δx=3
−x
2−x+2=0=−(x+2)(x−1)
26 mar 15:15
walt: ad.3 x∊(−oo,−1)
Nocny Marku, czyli pozostałe rzeczy są dobrze obliczone? Mogę przejść do wyznaczenia dziedziny?
26 mar 15:17
nocny marek: masz rozwiązać nierówność
| W(x) | |
| >0 ⇔ W(x)*Q(x)>0 i Q(x)≠0 |
| Q(x) | |
26 mar 15:19
nocny marek: (2−x−x2)(x+2)3 ma być jakie >0 <0?
26 mar 15:21
walt: >0
26 mar 16:06
nocny marek: To oś liczbowa m zerowe i wykres a nastepnie odpowiedź.
26 mar 16:12
walt: miejsca zerowe:
x1=−2 − pierwiastek 4−krotny
x2=1
x∊(−oo,−2) U (−2,1)
Zgadza się?
26 mar 16:16
walt: Gdybyś mi mógł jeszcze wytłumaczyć jedną rzecz, mianowicie:
Mam to Ad.3 gdzie wyliczam W(x)/Q(x) >0
a co z założeniami a>0 i a≠1 które wyliczyłem wcześniej.
Byłbym ogromnie wdzięczny.
26 mar 16:22
nocny marek: Zapisz zadanie , ponieważ nie rozumię o co Tobie chodzi
26 mar 16:23
nocny marek:

zgadza
26 mar 16:25
walt: napiszę całe zadanie jak to widzę od początku, wytłumacz mi proszę co jest potrzebne co nie, co
jest źle a co jest nie dobrze i dlaczego tak jest.
| | 2−x−x2 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log2+x/3−x |
| |
| | (x+2)3 | |
| | 2+x | |
W podstawie logarytmu jest |
| |
| | x−3 | |
Podstawa logarytmu musi być dodatnia i nie może być równa 1, na początek sprawdzę kiedy jest
równa 1.
2x−1=0
Teraz sprawdzę kiedy podstawa jest dodatnia.
(2+x)(3−x)>0
x∊(−2,3)
−(x+2)
4(x−1)>0
wyznaczam miejsce zerowe:
x
1=−2 −pierwiastek 4−krotny
x
2=1 − 1−krotny
x∊(−oo,−2) U (−2,1)
Teraz ustalam dziedzinę spośród tego co obliczyłem.
Czekam cierpliwie na wytłumaczenie
26 mar 16:29
26 mar 16:38
nocny marek: | | 2+x | |
Jedna uwaga raz podstawę log piszesz |
| a innym w mianowniku (x−3) |
| | 3−x | |
26 mar 16:41
walt: | | 1 | |
nie zapomniałem. Jest zapisane "zatem x≠ |
| |
| | 2 | |
Ma być 3−x, wkradł się chochlik
26 mar 16:43
nocny marek: ale w D nie uwzględniłeś.
26 mar 16:44
walt: Nie ustaliłem jej w tamtym poście jeszcze.
| | 1 | |
Czyli Df=x∊(−oo,−2) U (−2,1) / { |
| } |
| | 2 | |
26 mar 16:46
walt: a co się dzieje z tym wyrażeniem: x∊(−2,3) ? Tej trójki nie uwzględniamy w dziedzinie
26 mar 16:47
walt: proszę o cierpliwość do mej osoby
26 mar 16:51
26 mar 16:52
walt: "część wspólna", dzięki, wszystko już wiem
26 mar 16:53