zadanie prawdopodobieństwo z sinx
Magda: a jak rozwiązać to zadanie biorąc pod uwagę wariacje bez powtórzeń czyliΩ=12
jak obliczyć P(A)

można liczyć na podpowiedź ?
https://matematykaszkolna.pl/strona/1779.html
zadanie w pełni rozumiem ale nurtuje mnie to co jest w moim pytaniu. pozdrawiam
26 mar 13:18
wredulus_pospolitus:
skoro bez powtórzeń ....
no to:
czyli −−− losujemy dowolną ... do niej musimy wylosować konkretną (1 z 3 pozostałych) aby suma
26 mar 13:22
Magda: a możesz to rozpisać tak aby zadanie było od A do Z z tym prawdopodobieństwem zrobione ?
oczywiście tym sposobem

sinusy rozumiem bez problemu (to co Jakub podał też rozumiem ale w
tym zadaniu jest zwrot "bez zwracania" więc od razu mi to kojarzy się z Vbez powtórzeń i
chciałabym to zrozumieć.
bo coś nie zrozumiałam Twojego przekazu moze ja głupia jestem

ale bronię się i próbuje
zrozumieć
26 mar 13:28
wredulus_pospolitus:
mamy cztery rozwiązania π/6 , π/2, 5π/6, 3π/2
losujemy pierwsze rozwiązanie (na 4 sposoby) ... dowolny (niech to będzie π/6)
skoro losujemy bez zwracania to zostały nam w puli 3 rozwiązania ... aby suma dwóch rozwiązań
byla wielokrotnością π/2 to musimy wylosować DOKŁADNIE 1 z tych 3 pozostałych rozwiązań
ponieważ:
jeżeli w pierwszym losowaniu wylosowaliśmy π/6 ... to w drugim MUSI BYĆ 5π/6
jeżeli w pierwszym losowaniu wylosowaliśmy π/2 ... to w drugim MUSI BYĆ 3π/2
jeżeli w pierwszym losowaniu wylosowaliśmy 3π/2 ... to w drugim MUSI BYĆ π/2
jeżeli w pierwszym losowaniu wylosowaliśmy 5π/6 ... to w drugim MUSI BYĆ π/6
| | 4*1 | | 1 | |
więc stąd mamy: P(A) = |
| = |
| |
| | 4*3 | | 3 | |
26 mar 13:34
wredulus_pospolitus:
cholera ... właśnie przeczytałem dokładnie treść zadania

co innego liczyłem
skoro przynajmniej jedno z wylosowanych ma być wielokrotnością π/2 ... to oznacza, że jedyna
sytuacja ktora nie spełnia tego warunku to jest taka, że OBIE wylosowane NIE BĘDĄ
wielokrotnościa π/2
czyli wylosowano π/6 i 5π/6
26 mar 13:36
Magda: ok wielkie dzięki !

już zrozumiałam

Gorąco pozdrawiam
26 mar 13:38