mat
monisia:
czesc , przygotowuje sie do matury ,
potrzebuje rozwiazanie do tego zadania , z gory bardzo dziekuje
w stozku tworzaca ma dlugosc 16
jest nachylona do powierzchni podstawy pod katem , ktorego tangens jest rowny 4/3
oblicz pole powierzchni bocznej do pola podstawy tego stozka.
26 mar 12:58
wredulus_pospolitus:
A czy chociaż rysunek potrafisz zrobić
26 mar 13:08
monisia : ha o akurat umiem

mądralo
26 mar 13:14
wredulus_pospolitus:
no to nam tutaj narysuj maturzystko
26 mar 13:15
wredulus_pospolitus:
na uproszczenia ... narysuj nam sam przekrój i zaznacz 'dane'
26 mar 13:16
pigor: ... niech H,l=16,r − długości wysokości, tworzącej
promienia podstawy stożka odpowiednio, to z warunków
| | π r l | | l | |
zadania |
| = |
| =16r= ?, ale tgα=43= Hr ⇒ |
| | π r2 | | r | |
⇒ H=
43r i H
2+r
2= 16
2 ⇒
169r
2+r
2= 16
2 ⇒
⇒
259r62=16
2 ⇒
53r=16 /:r ⇒
16r=
53 − szukany stosunek.
26 mar 13:22
pigor: ...ups, no to niech
monisia wykaże się teraz
czytaniem ze ...

zrozumieniem ; powodzenia
monisiu .
26 mar 13:25
pigor: ..., bo rysować, jak mówi umie
26 mar 13:26
monisia:

i to by bylo na tyle hee
26 mar 14:07
nocny marek:

jak już
26 mar 15:14