prawdopodobienstwo,
bestia: Prawdopodobienstwo trafienia do tarczy przy jednym strzale jest rowne 0.8. Znalezc
prawdopodobienstwo tego ze przy 10 strzalach tarcza bedzie trafiona dokladnie 3 razy.
26 mar 12:25
wredulus_pospolitus:
schemat Bernulliego −−− tyle w tym temacie
26 mar 12:26
bestia: Strasznoe duze liczby wychodza
26 mar 12:45
wredulus_pospolitus:
Bo prawdodpobieństwa nie podaje się w 'konkretnych' liczbach tylko w ogólnych postaciach ...
nikogo nie obchodzi, że wynikiem jest np.:
P(A) = {3628800}{9765625}
| | 10! | |
ale już zapis: P(A) = |
| jest o wiele przyjemniejszy i łatwiejszy w 'ogarnięciu' |
| | 55 | |
26 mar 12:48
wredulus_pospolitus:
więc masz:
| | | | 8*9*10 | | 43*27 | |
P(X=3) = | *(0,8)3*(0,2)7 = |
| * |
| = |
| | | 2*3 | | 510 | |
= ....
26 mar 12:50
bestia: 0,10066
26 mar 12:56
wredulus_pospolitus:
jeszcze raz Ci napiszę −−− lepiej zostawić w postaci:
| | 8*9*43*27 | | 23+6+732 | | 216*3 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3*59 | | 3*59 | | 59 | |
26 mar 13:11
daras: przecież to jest bardzo mała liczba ...= 0,000786
26 mar 14:27