oblicz granicę
tomek: limn→∞ (n√5−√5n2−n−1)
26 mar 12:20
5-latek: pomnoz licznik i9 mianownik przez n√5+√5n2−n−1
26 mar 12:22
tomek: chodzi o to że powinno się to obliczyć wzorem a2+b2/a+b ale to nie wychodzi niestety
26 mar 12:26
wredulus_pospolitus:
| | a2+b2 | |
bzduuura  żadnym |
| |
| | a+b | |
26 mar 12:26
tomek: sorki a2−b2/a+b
26 mar 12:26
wredulus_pospolitus:
Ale co 'nie wychodzi'
26 mar 12:29
tomek: po wyliczeniu i podzieleniu wszystkiego przez n nie wychodzą liczby tylko zostaje mi jeszcze
jedno n i co z tym zrobić.
Byłbym wdzięczny jakby ktoś to wyliczył i zobaczyłbym gdzie robie błąd
26 mar 12:31
wredulus_pospolitus:
nie wiem o czym Ty do mnie mówisz ... zapisz (używając funkcji U do zapisu ułamków) swoje
obliczenia
26 mar 12:32
Janek191:
| | 5 n2 − ( 5n2 − n − 1) | |
an = n √5 − √ 5 n2 − n − 1 = |
| = |
| | n√5 + √5 n2 − n − 1 | |
| | n + 1 | | 1 + 1n | |
= |
| = |
| |
| | n√5 + √5 n2 − n − 1 | | √5 + √5 − 1n −1n2 | |
więc
| | 1 + 0 | | 1 | | √5 | |
lim an = |
| = |
| = |
| |
| | √5 + √ 5 − 0 − 0 | | 2 √5 | | 10 | |
n→
∞
26 mar 14:38
Janek191:
| | 5 n2 − ( 5n2 − n − 1) | |
an = n √5 − √ 5 n2 − n − 1 = |
| = |
| | n√5 + √5 n2 − n − 1 | |
| | n + 1 | | 1 + 1n | |
= |
| = |
| |
| | n√5 + √5 n2 − n − 1 | | √5 + √5 − 1n −1n2 | |
więc
| | 1 + 0 | | 1 | | √5 | |
lim an = |
| = |
| = |
| |
| | √5 + √ 5 − 0 − 0 | | 2 √5 | | 10 | |
n→
∞
26 mar 14:38