matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice funkcji
kb:
hej pomoże ktos ? mam obliczyć granice funkcji : lim ( 1+ e
x
)
1/x
x dąży do +
∞
26 mar 11:29
wredulus_pospolitus:
lim (1+e
x
)
1/x
= lim e
ln((1+e
x
)
1/x
)
= lim e
(ln (1+e
x
)/x
= H = = lim e
(e
x
)/(1+e
x
)
= H = lim e
1
= e
1
26 mar 12:06