wykaz ze pole jest rowne polowie
coolio: 20. Punkt K jest srodkiem ramienia CD trapezu ABCD. Wykaz ze Pole abk = 1/2pole abcd
26 mar 11:23
...:
... ty choć "przerysuj" to zadanie z książki bez błędów.
CD to nie ramię ... to krótsza podstawa
26 mar 11:50
...:

i bzdura
26 mar 11:58
...:

prawda
26 mar 12:02
coolio: Powiedział co wiedzial
26 mar 12:53
coolio: Czekam na pomoc w dalszym ciagu.probowalem to powiazac ze wzorem na pole z sinusem miedzy
bokami, ale niestety nie wychodzi
26 mar 12:55
coolio: A, wysokosci... Ok rozwiazane
26 mar 12:57
...:
... to popatrz na ten ostatni rysunek
Policzmy sumę pól ΔBCK i ΔADK
Dłuższa podstawa to
a krótsza to
b
Fioletowe odcinki to wysokości tych trójkątów
h
2h=H gdzie H to wysokość trapezu
| ah | | bh | | (a+b)h | |
| + |
| = |
| zauważ, że to połowa pola trapezu |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Stąd wniosek, że pole ΔABK to (druga) połowa pola trapezu
26 mar 13:03