funkcja kwadratowa
;): wykres funkcji f(x)=−3x2 przesunięto o wektor [−2;4]. Napisz wzór funkcji, której wykres
otrzymano (podaj wzór w postaci ogolnej).
26 mar 09:40
26 mar 10:10
pigor: ..., zauważ, że jesli :
y=f(x) i wektor
[p,q] ⇒ y−q= f(x−p) ⇔
y= f(x−p|)+q, czyli tu:
f(x)= −3x
2 ⇒ y= −3(x−p)
2+q= −3(x
2−2px+p
2)+q= −3x
2+6px+q−3p
2 ,
a wiec
g(x)= −3x2+6px+q−3p2 − szukany
wzór w postaci
ogólnej.
26 mar 10:27
J:
No i jeszcze, aby dokończyć zadanie, musisz podstawić: p = − 2 oraz q = 4 i podać ostateczny
wzór funkcji w postaci ogólnej
26 mar 10:34