prawdopodobienstwo
Michał: Na 10 strzałów pierwszy strzelec trafia do celu 9 razy, drugi 8 razy, a trzeci 7 razy. Każdy ze
strzelców oddał 1 strzał i okazało się, że jedynie 2 strzały są celne. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że pierwszy strzelec trafił jak to zrobic? pomoże ktoś?
26 mar 08:42
wredulus_pospolitus:
Michał ... tak chaotycznie podane zadanie, że się w głowie nie mieści
'pierwszy strzelec trafia do celu 9 razy ... każdy ze strzelców oddał 1 strzał'
To jak może trafić 9 razy skoro oddał tylko 1 strzał
26 mar 08:46
wredulus_pospolitus:
Napisz porządnie treść zadania
26 mar 08:46
Michał: takie jest zadanie wiadomo ze pierwszy trafia 9 na dziesiec drugi 8/10 a trzeci 7/10 zaczęli
strzelac i w pierwszej kolejce padly dwa celne strzaly i jedno pudlo. musze obliczyc jakie
jest prawdopodobienstwo ze pierwszy strzelec trafil w tej kolejce . nie wiem jak to obliczyć?
jakieś pomysły?
26 mar 09:15
daras: do kosza z tym

gdyby takie zadania rozwiązywać, to ludzie nigdy by nie wylądowali na Księżycu
26 mar 09:32
daras: bo by nie trafili
26 mar 09:38
Michał: moze ktos jednak jest w stanie mi pomóc
26 mar 15:12
Dawid: up
26 mar 19:26
+-: trzy trafione 9*8*7=504
dwa trafione 9*8*3+9*7*2+1*8*7=398
jedno trafienie9*2*3+1*8*3+1*7*2=92
zero trafień 1*2*3=6
26 mar 19:40
PW: Zadanie jest dosyć skomplikowane w sensie formalnym.
Mamy do czynienia z trzema doświadczeniami przebiegającymi niezależnie od siebie.
Przestrzeń Ω1 (wyniki strzelania pierwszego strzelca) to {t1, n1}, przy czym
P1(t1) = 0,9, P1(n1) = 0,1.
Analogicznie w przestrzeni Ω2
P2(t2) = 0,8, P2(n2) = 0,2
i w przestrzeni Ω3
P3(t3) = 0,7, P3(n3) = 0,3.
Tworzymy przestrzeń
Ω = Ω1×Ω2×Ω3
(zdarzeniami są uporządkowane trójki (a1, a2, a3), w których aj∊Ωj, j = 1, 2, 3).
Zgodnie z odpowiednim twierdzeniem prawdopodobieństwo w przestrzeni Ω powinno być określone
następująco:
P(a1, a2, a3) = P1(a1)•P2(a2)•P(a3)
(taka definicja gwarantuje, że zdarzenia "strzelec nr j trafił (nie trafił)" w przestrzeni Ω są
niezależne w sensie formalnym, spełniają warunek niezależności zdarzeń).
Zdarzenie B "dwa strzały są celne" składa się z następujących zdarzeń elementarnych:
(t1, t2, n3), (t1, n2, t3), (n1, t2, t3),
a więc
P(B) = 0,9•0,8•0,3 + 0,9•0,2•0,7 + 0,1•0,8•0,7.
Zdarzenie A − "pierwszy strzelec trafił" składa się z .....
P(A) = .....
Pytają o P(A|B) − obliczyć zgodnie z wzorem na prawdopodobieństwo warunkowe.
26 mar 20:22
+-: pierwszy ma 9*8*3 udziałów w dwóch trafieniach których jest 398, tj 55,10%
26 mar 20:27
+-: pierwszy ma 9*8*3+9*7*2 udziałów w dwóch trafieniach których jest 398, tj 85,93%
26 mar 20:47
Michał: jakie jest P(A)?
26 mar 23:36
Michał: ?
26 mar 23:50
PW: Pokazałem jak policzyć P(B) − wypisać wszystkie zdarzenia (jest ich niewiele) i zsumować
iloczyny. Tak samo trzeba policzyć P(A):
A = {(t1, t2, t3), (t1, t2, n3), (t1, n2, n3), (t1, n2, n3)},
wobec czego
P(A) = 0,9•0,8•0,7 + ...
Do wzoru na P(A|B) potrzebne będzie jeszcze P(A∩B) − też trzeba cierpliwie policzyć wypisując
wszystkie elementy.
27 mar 08:40
daras: a Michał nadal nie wie o co w tym wszystkim chodzi
27 mar 10:22