Bardzo proszę o pomoc...
Pauline: Witam prosze o pomoc boo nie jestem w stanie zrobic tego sama.
Zad, 1
Dla jakich wartości m liczby: 2m−1,3m,m2 +1 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny?
Zad. 2
a) Wiedząc, że tg&=2,4 i & jest kątem ostrym, oblicz dokładne wartości pozostałych funkcji
trygonometrycznych.
b) Wiedząc, że jest kątem ostrym, oblicz dokładne wartości pozostałych funkcji 2 potega z 3/3
oblicz iloczyn sinusów tych kątów.
25 mar 23:44
Janek191:
z.1
3m − ( 2m − 1) = m
2 + 1 − 3m
m + 1 = m
2 − 3m + 1
m
2 − 4 m = 0
m*( m − 4) = 0
m = 0 lub m = 4
==============
Dla m = 0 mamy ciąg − 1, 0, 1
Dla m = 4 mamy ciąg 7, 12, 17
z.2
a) tg α = 2,4 i 0
o < α < 90
o
| | 24 | | 12 | | y | |
tg α = 2,4 = |
| = |
| = |
| , więc y = 12 , x = 5 |
| | 10 | | 5 | | x | |
czyli r
2 = x
2 + y
2 = 5
2 + 12
2 = 25 + 144 = 169 ⇒ r =
√169 = 13
25 mar 23:59
5-latek: to dlaczego tak pozno piszsesz ?
Zadanie nr 1 jest takie tweirdzenie o 3 kolejnych wyrazach w ciagu arytmetycznym
kore mowi czemu jest rowny wyraz srodkowy . Przeciez musisz znac je to zastosuj
26 mar 00:00
Pauline: Dzieki chłopaki
26 mar 22:18