geometria analityczna
tyu:

proszę o sprawdzenie zadania
"znajdź równanie okręgu o środku w punkcie S(3, −2) stycznego do prostej o równaniu
k: 3x−4y−12=0",
| | 3 | |
czyli mam tutaj znaleźć r tego okręgu, więc k: y= |
| x−3 |
| | 4 | |
1/ szukam prostej (np n)przechodzącej przez punkt S(3, −2), która jest prostopadła do prostej k
2/ szukam miejsca przecięcia się prostych n oraz k, czyli szukam punktu M
| 3 | | 4 | |
| x−3=− |
| x + 2 x=2,4 y=−1,2 |
| 4 | | 3 | |
3/ liczę odległość pomiędzy M i S
IMSI =
√ (2,4−3)2 + (−1,2 − 2)2 =
√ 0,36 + 10,24 ≠ 1, gdyż 1 to właściwa odpowiedź 1=r
25 mar 23:17
Maslanek: Sprawdź punkt (3). Tam jest błąd
25 mar 23:19
tyu: ale gdzie, bo ja go nie widzę. sprawdziłem pkt 3. wszystko wydaje się dobrze być policzone
25 mar 23:21
Maslanek: Odległości punktów są nieprawdziwe
25 mar 23:22
tyu: nie rozumiem, co oznacza "nieprawdziwe"
25 mar 23:24
tyu:
25 mar 23:32
Maslanek: Przekłamane, nieprawidłowe, źle policzone.
25 mar 23:37
tyu: M (xm= 2,4; ym= −1,2) S(xs= 3; ys= −2)
IMSI = √ (xs − xm)2 + (ys − ym)2 =
√ (3−2,4)2 + (−2−1,2)2 = √ 0,62 + (−3,2)2 =
√ 0,36+ 10,24 = √ 10,6
gdzie jest błąd
25 mar 23:47
pigor: ..., tu masz błąd y
s−y
m=−2−1,2=−3,2

... , a
tak powinno być : y
s−y
m= −2−(−1,2)= = −2+1,2=
−0,8
26 mar 01:14
tyu: dzięki
26 mar 20:38