Układy równań, macierze
Monikax: Czy może mi ktoś podpowiedzieć co dalej zrobić z tym zadaniem?
Dla jakich wartości parametrów k i l układ ma rozwiązanie niezerowe:
kx+y+z=0
x+ly+z=0
x+2ly+z=0
Układ jednorodny ma rozwiązanie niezerowe kiedy wyznacznik macierzy jest równy 0, tak?
Obliczyłam wyznacznik macierzy i wyszedł mi −kl+l. Co dalej?
25 mar 23:11
Maslanek: Warunek by miał rozwiązanie: −kl+l≠0 ⇒ l(1−k)≠0 ⇒ l≠0 i k≠1
Teraz układ ma mieć niezerowe rozwiązanie jeszcze
25 mar 23:20
Maslanek: By miał jedno rozwiązanie ^^
Jeśli będzie miał więcej, to na pewno i niezerowe

A skoro ma wtedy jedno rozwiązanie i wiemy, że dla x=y=z=0 układ jest spełniony, to jest to
jedyne rozwiązanie wtedy.
25 mar 23:21
Monikax: A nie ma być przypadkiem tak, że −kl+l=0 i wtedy l=0 lub k=1 i dla takich wartości parametrów
układ ma rozwiązanie niezerowe?
25 mar 23:22
Monikax: Sory, nie przeczytałam dokładnie twojej odpowiedzi.
25 mar 23:23
Maslanek: Wtedy w zależności od pozostałych wyznaczników układ jest sprzeczny lub tożsamościowy.
25 mar 23:23
Monikax: Dziękuję za pomoc
25 mar 23:28