oblicz sumę wszystkich dwu cyfrowych liczb naturalnych których reszta z dzielenp
sławek:
25 mar 22:51
PW: Zżarło.
25 mar 22:56
sławek: oblicz sumę wszystkich dwu cyfrowych liczb naturalnych których reszta zdzielenia przez pięć
równa jest jeden
25 mar 22:56
nocny marek: DWUCYFROWYCH
a1=11 a2=16 an=96 oblicz ile ich jest ⇒n
Sn=....
26 mar 04:15
Janek191:
r = 16 − 11 = 5
an = a1 + ( n −1)*r = 11 + ( n −1)*5 = 11 + 5 n − 5 = 5 n + 6 = 96
5 n + 6 = 96 − wylicz z tego n
i podstaw do wzoru
Sn = 0,5*( a1 + an)*n
26 mar 07:51