pochodna funkcji
Damian: Jak obliczyć n−tą pochodną funkcji f(x)=cos2x
25 mar 22:31
ja: (cosu) ' *u' gdzie u=2x
25 mar 22:32
Damian: nadal nie roruzmiem
25 mar 22:40
ja: a co tutaj rozumieć wzór i zapisujesz
25 mar 22:43
Damian: (cos2x)'+2x' no i nie wiem mógłby mi to ktos dokladnie wytlumaczyc?
25 mar 22:56
ICSP: f(x) = cos2x
f'(x) = ?
f''(x) = ?
f'''(x) = ?
f(4)(x) = ?
f(5)(x) = ?
f(6)(x) = ?
f(7)(x) = ?
f(8)(x) = ?
f(9)(x) = ?
Na podstawie pierwszych 9 pochodnych postaraj się wysnuć hipotezę na temat n−ej pochodnej
25 mar 22:59
Damian: no tak ale jak będzie wyglądac pochodna f'(x)=(cos2x)
25 mar 23:02
25 mar 23:05
Mila:
f'=−2sin(2x)
f''=−4cos(2x)
f'''=8sin(2x)
25 mar 23:09
WW: f4=16cos(2x)
f5=−32sin(2x)
f6=−64cos(2x)
f7=128sin(2x)
f8=256cos(2x)
f9=−512sin(2x)
Teraz dopatrz co się dzieję i wyznacz z tego wzór.
25 mar 23:14
Damian: próbuję cały czas i mi nie wychodzi pokazałby mi ktos to rozwiąnie?
25 mar 23:34
25 mar 23:40
25 mar 23:57
Trivial:
Inny sposób:
W bazie cos(2x), sin(2x) operacja n−tej pochodnej reprezentowana jest poprzez mnożenie przez
odpowiednią macierz n−razy.
| | | | | cos(−π/2) −sin(−π/2) | | | sin(−π/2) cos(−π/2) | |
| |
M = | = 2 | |
| | | |
Rozpoznajemy macierz obrotu o (−π/2). Zatem (−
12M)
n odpowiada operacji obrotu o
| | | cos(−nπ/2) −sin(−nπ/2) | | | sin(−nπ/2) cos(−nπ/2) | |
| |
Mn = 2n | |
| | |
Wykonując naszą operację na wektorze odpowiadającym cos(2x) mamy:
Powracając do normalnego zapisu mamy:
| | nπ | |
f(n)(x) = 2n(cos(−nπ/2)cos(2x) + sin(−nπ/2)sin(2x)) = 2ncos(2x + |
| ). |
| | 2 | |
26 mar 00:58
Trivial: Ma być (12M)n odpowiada operacji obrotu o ...
26 mar 01:01