Wyznacz zbior wartosci funkcji
Happy: Wyznacz zbior wartosci funkcji
f(x)=2cos
22x−cos2x−2
Prosze o pomoc
25 mar 22:20
Tadeusz:
masz równanie kwadratowe ... wyznacz współrzędne wierzchołka i wnioskuj −
25 mar 22:48
ICSP: a żebyś ładniej to widział to podstaw t= cos2x , t ∊ [−1 ; 1 ]
25 mar 22:50
pigor: ..., lub np. tak :
f(x)= 2cos22x−cos2x−2= 1+cos4x−cos2x−2= −1+cos4x−cos2x , więc
−1≤ cos4x ≤ 1 /+(−1) i −1≤ −cosx ≤ 1 ⇒
⇒ −2≤ −1+cos4x ≤ 0 i −1≤ −cosx ≤ 1 /+ stronami ⇒
⇒ −2−1 ≤ −1+cos4x− cosx ≤ 0+1 ⇔ −3 ≤ f(x) ≤ 1, czyli Zw.f= <−3;1>
25 mar 23:20
Tadeusz:
... sprawdź to
pigor raz jeszcze −
25 mar 23:23
25 mar 23:28
pigor: ... o kurcze, nie widzę co sknociłem i gdzie

powiedz może, za co dziękuję z góry,
25 mar 23:37
pigor: ... , faktycznie z wyróżnika to wychodzi , to z tego wynika,
że mój błąd całkowicie merytoryczny ; czas iśc spać
25 mar 23:40
pigor: .., hmm, okresy nie są takie same i nie mogę sobie ot tak "dodawać"
tych wartości, a więc proszę nie czytać, lub wywalić mój post
25 mar 23:44
Tadeusz:
... doprowadziłeś do cosinusów różnych kątów i chcesz tak wprost analizować sumę ...
25 mar 23:49
Tadeusz:
f(x)=2cos
22x−cos2x−2
f(t)=2t
2−t−2 dla cos2x=t gdzie −1≤t≤1
f(1/4)=−17/8 (wartość minimalna)
a max dla t=−1 f(t)=1
25 mar 23:59