matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
asss:
[(n−6)/(n+4)]
2n
25 mar 22:05
Janek191:
n − 6
1 −
6
n
a
n
= [
]
2n
= [
]
2n
=
n + 4
1 +
4
n
[ 1 −
6
n
]
n
]
2
=
[1 +
4
n
]
n
]
2
więc
[ e
−6
]
2
lim a
n
=
= [ e
−10
]
2
= e
−20
[ e
4
]
2
n→
∞
26 mar 00:08