Logarytmy
Qmi: log62 2 + log6 2 * log6 3
Nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Proszę o pomoc.
25 mar 21:44
Ajtek:
I nic więcej nie ma? To wyciągnij log62 przed nawias.
25 mar 21:46
Qmi: Nie ogarniam, ale w jednym jest potęga i w sumie przez to też się gubię.
25 mar 21:48
Ajtek:
Masz coś takiego: a
2+a*b, a przed nawias

.
25 mar 21:53
Qmi: log6(log6 2 + 2 ) * log6 2, i co dalej?
25 mar 21:57
Ajtek:
Nie

log
62(log
62+log
63)=....
25 mar 22:03
Qmi: i potem będzie
log
6 2 (log
6 6)
log
6 12
25 mar 22:09
Ajtek:
Nie

.
log
62(log
66)=log
62*
1=...
log
66=
1 
.
25 mar 22:14
BadMat: Brakuje + 1 w nawiasie przecież.
26 mar 07:34
BadMat: Moj błąd, wybaczcie
26 mar 07:36
Qmi: a2+a*b
Dlaczego z tego nam wychodzi a(a+b) ?
1 kwi 12:01
Qmi: Podbijam.
1 kwi 12:15
J: Bo wyłaczasz "a" przed nawias.
1 kwi 12:16
Qmi: Ale debil ze mnie, Tzn. wiedziałem że wyciągam przed nawias, ale myślałem że a2+a*b nie da się
zamienić na a(a+b). Dzięki.
1 kwi 12:18