zespolone pomocy
zespolone: | | 1+i√3 | |
a)( |
| )2= ma wyjść −√3 − i ale mi nie wychodzi |
| | 1−2 | |
b)
√−81
| | 1 | |
d) int geometryczna Re |
| >1 ź−z sprzężone |
| | ź−2i | |
25 mar 21:41
zespolone: prosze o pomoc
25 mar 21:50
Technik:
a ) −2+2√3i
b) 9i
c) chyba źle coś przepisałeś
25 mar 21:53
zespolone: zle to jest zrobione
25 mar 22:04
Marcin:
Technik, nie zapominaj, ze n√a = {a1, a2, ... , an}
25 mar 22:11
Marcin: Do b)
25 mar 22:11
Marcin:
W pierwszym mozna bez de Moivre'a, odpowiednio licznik i mianownik do kwadratu i ze wzorow
skroconego mnozenia, pozniej tylko pozbyc sie i z mianownika. Pokaz, jak liczysz.
25 mar 22:12
zespolone: ok mam

a to b mógłbys rozwiąaac?
25 mar 22:19
Marcin:
Tutaj akurat "rozwiazywac" nie trzeba, bo latwo zauwazyc, ze √−81 = {9i, −9i} (sprawdz). Ale
naucz sie tez rozw. z wykorzystaniem postaci trygonometrycznej...
25 mar 22:24
zespolone: ok dzięki
25 mar 22:38