prawdopodobieństwo
natalia: Rzucamy n razy sześcienną kością do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych
oczek jest równa 6n − 2? Bardzo proszę o pomoc
25 mar 21:40
PW: Prawie same szóstki − w n rzutach tylko raz występuje "4" lub 2 razy "5", a pozostałe to
szóstki.
25 mar 22:59
natalia: ile wynosi prawdopodobieństwo? (1/6)
n
27 mar 20:58
PW: Trzeba obliczyć prawdopodobieństwo sumy zdarzeń:
A = "w n rzutach wystąpiły dokładnie 2 piątki i n−2 szóstki"
oraz
B = "w n rzutach wystąpiła dokładnie 1 czwórka i n−1 szóstek".
27 mar 21:12
natalia: a P(A)=P(B)=(1/6)
n
27 mar 21:14
PW: Nie, liczysz tak, jakby A i B miały po jednym zdarzeniu elementarnym. Popatrz na przykładzie
n=4:
A = {(6,6,5,5), (6,5,6,5), (5,6,6,5), (5,5,6,6), (5,6,5,6), (6,5,5,6)}
27 mar 21:47
natalia: P(A)=1/2*n*(n−1), P(B)=n to się zgadza?
27 mar 23:02
PW: natalio, robisz coś najgorszego co można − dopasowujesz wyniki metodą "chybił−trafił" nie
patrząc nawet na sens. Jak można przypuszczać, że P(B) = n? Na przykład P(B) = 5?
Poczytaj o prawdopodobieństwie w przestrzeni Ω = Ω×Ω...×Ω.
Wiedza teoretyczna jest niezbędna, bez tego nie rozwiążesz żadnego zadania.
28 mar 09:13