nierówność
Wojtek: ile calkowitych rozwiązań ma ta nierówność 2logxIx−1I<1 jak to rozwiązać ?
25 mar 21:25
Marcin:
logx|x−1|2<logxx ⇔ ...
Trzeba rozwazyc przypadki (podstawa).
25 mar 21:33
Marcin: A wlasciwie to nie...nie doczytalem tresci. Wystarczy rozpatrzyc dla x>1
25 mar 21:33
Wojtek: wiec bedzie cos takiego ? Ix−1I
2<x mam racje?
x
2−3x+1<0
25 mar 21:42
PW: Tylko odpowiedź na temat − podać ile liczb całkowitych spełnia nierówność.
25 mar 21:54
pigor: ..., otóż z definicji i własności logarytmu
i monotoniczności funkcji y=log
ax
2logxIx−1I< 1 /:2 i x>0 i x≠1 ⇔
⇔ (log
x(x−1I
2< 1 i 0<x<1) v (log
x(x−1)
2< 1 i x>1) ⇔
⇔ ( (x−1)
2 >x
1 i 0<x<1) v ( (x−1)
2< x
1 i x>1) ⇔
⇔ (x
2−3x+1 >0 i 0<x<1) v (x
2−3x+1< 0 i x>1) ⇒
⇔ (Δ=5, x
1,2=
12(3±
√5) i x
2−3x+1>0 i 0<x<1) v (x
2−3x+1<0 i x>1) ⇒
⇒
0< x< 12(3−√5) v
1< x< 12(3+√5) ⇒ dane równanie
ma w tym zbiorze tylko jedno rozwiązanie całkowite
x=2 . ...
25 mar 21:57
pigor: ... fakt, niepotrzebnie straciłem czas na przedział (0;1)
25 mar 21:59
Wojtek: ok tx
25 mar 22:00