...
Magda: Pani Malinowska zarabia o 350 zł mniej niż pan malinowski. Zarobki pani malinowskiej stanowia
ponad 80% zarobkow jej meza. ile zlotych co najmniej zarabia pan malinowski? Przyjmujac za x
zarobki pana malinowskiego, sporzadz nierownosc i wykonaj obliczenia
25 mar 20:59
wmboczek: (x−350)>0,8x
25 mar 21:24
Magda: Dzięki. Też tak mi wychodzi tylko nie wiem dlaczego jest znak "większe", wg mnie powinno być
"równe lub większe". Mógłbyś wytłumaczyć?
25 mar 21:33
ja: wyrażnie w treści masz "MNIEJ NIZ"
25 mar 22:29
Magda: Aha, ok. a czy do takich zadan robi sie zbior wartosci na osi?
26 mar 09:47
magda:
26 mar 10:01
pigor: ..., ponad 80% dlatego > , a gdyby było np. nie mniej niż 80% to
musiałoby być ≥ , a więc
x−350 > 80%x ⇔ 10x−3500 > 8x ⇔ 2x > 3500 ⇔
x > 1750 , zatem
na pytanie : ile złotych o najmniej zarabia pan Malinowski ? odp.
1751 zł .
26 mar 10:04
wredulus_pospolitus:
Pigor ... a nie prawda, bo najmniejsza możliwa kwota to: 1'750,01
26 mar 10:06
pigor: ... , w ostatniej linijce ... co najmniej , a nie "...o najmniej" ; przepraszam.
26 mar 10:09
pigor: .., no może, ale dla mnie to ...

już grosze; pozdrawiam . ...
26 mar 10:12
Justyna12: W trójkącie prostokątnym ABC dane są długości boków : |AB| =2 , |BC| =√7 , |AB|=√3 oraz
|<ACB| = a.
26 mar 11:21