matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tgx*tg5x=1 Proszę o pomoc
Mati:
Rozwiąż tgx*tg5x=1
25 mar 20:57
PW:
Założenia pomijam.
1
tg5x =
tgx
tg5x = ctgx
π
tg5x = tg(
−x)
2
π
Oznacza to, że liczby 5x i
−x różnią się o całkowitą wielokrotność okresu funkcji
2
tangens.
25 mar 21:49