matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Marcin:
Taki układzik:
1
x +
= 2y
x
1
y +
= 2x
y
Znacie jakiś szybszy sposób rozwiązania niż wyznaczanie x lub y i podstawianie do drugiego?
25 mar 20:45
Tadeusz:
x≠0 y≠0 x
2
+1=2xy y
2
+1=2xy x
2
+1=y
2
+1 (x−y)(x+y)=0
25 mar 20:55