.
Kasia: Proszę o pomoc nie wiem jak zabrać się za to zadanie, wg mnie moc Ω=184756
W turnieju szachowym uczestniczyło 20 graczy w sposób losowy rozdzielonych do dwóch grup po 10
osób. Oblicz prawdopodobieństwo:
a) zdarzenia A, że dwóch najlepszych uczestników turnieju będzie grać w różnych grupach
b) zdarzenia B, że czterech najlepszych uczestników turnieju będzie grać po dwóch w różnych
grupach.
25 mar 20:41
PW: Podział 20 graczy na dwie grupy po 10 osób realizuje się poprzez wybranie 10 osób spośród 20
(druga grupa wyłania się automatycznie − są to inne osoby niż wybrane. Taki sposób rozumowania
daje wynik dwukrotnie większy od rzeczywistej liczby podziałów (raz grupa A jest wybrana i
grupa B jako utworzona automatycznie z pozostałych, drugim razem jest odwrotnie − grupa B jest
wybrana, a grupa A wyłoniona automatycznie). Wobec tego
a) Obliczmy moc zdarzenia A' − dwaj najlepsi znajdą się w tej samej grupie.
Podział musiałby spowodować wybranie 10 graczy spośród 18 pozostałych (dwaj najlepsi i
pozostałych 8 wyłonią się automatycznie) albo wybranie 2 najlepszych i 8 spośród pozostałych.
Takich podziałów jest
| | 1 | | | | | | 1 | | | | | |
|A'| = |
| ( | + | ) = |
| •2• | = | |
| | 2 | | | | 2 | | | |
25 mar 22:31