Geomteria analityczna, pilnie potrzebna pomoc ;)
saper : Witam proszę o miarę szybkie i proste rozwiązanie

Obudziłem się trochę z ręką w nocniku,
zad na jutro

Z góry dzięki
Pozdro
1. Środek S okręgu o: x
2+y
2+2x−8y=0 ma współrzędne?
2. Proste o równaniach x+y−1=0 i 5x−y−3=0 mają:
A. 2 punkty wspólne B: 1 punkt wspólny C: 0 punktów wspólnych D: Nieskończenie wiele p. wsp.
3. Odległość punktu P=(2,−5) od prostej o równaniu 3x−4y+9=0 wynosi:
4. Punkt P(1,2) należy do prostej k:−3x+y+p=0 jeśli p=?
5. Proste k:(a−1)x−2y+1=0 oraz l:y+2x=0 są równoległe jeśli a=?
6. Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej k: 5x−2y+15=0 przechodzącej przez punkt
M(−5,4).
25 mar 20:19
25 mar 20:22
saper : heh preferuje jednak wersję rozwiązaną, gdyby ktoś był tak uprzejmy
25 mar 20:33
Ajtek:
"Chłopaki, zróbcie za mnie pracę domową, nie chciało mi się

."
25 mar 20:38
Piotr:
dokładnie
25 mar 20:41
Tadeusz:
... tu pomagamy nauczyć się. No ale jeśli szukasz "wyręki" ... to zgrzewka
orginalnego Guinness−a ...
25 mar 20:42
Ajtek:
Tadeusz

.
25 mar 20:43
Tadeusz:
−

...trochę na tych zadań ... w kolejnym poście ma geometrię analityczną ...
posmakujemy
Ajtek −
25 mar 20:47
PW: Każdy okrąg ma równanie
(1) (x−a)2 + (y−b)2 = r2,
w równaniu tym (a, b) jest środkiem, zaś r − promieniem okręgu.
Jeżeli nie widzimy takiej postaci, to nawet nie możemy być pewni, czy autor sobie nie żartuje
(równanie drugiego stopnia z dwiema niewiadomymi może opisywać równie dobrze elipsę czy inną
krzywą stożkową). Dlatego musimy zadane równanie doprowadzić do postaci (1) korzystając z
wzorów skróconego mnożenia:
x2 + y2 + 2x − 8y = 0
(x2 + 2x + 12) − 12 + (y2 − 8y + 42) − 42 = 0
(x + 1)2 + (y − 4)2 = 17
− autor nie żartował, to rzeczywiście jest równanie okręgu o środku (−1, 4) i promieniu √17.
25 mar 20:49
Ajtek:
Tadeusz widziałem, skomentowałem. Posmakujmy zatem złocistego trunku

.
25 mar 20:51
PW: Widzę, że się wygłupiłem, potraktujmy to jednak jako instruktaż. Tylko, drogi saperze,
sprawdź rachunki, bo często się mylę.
25 mar 20:51
Ajtek:
PW nie przejmuj się. Zapraszamy Na Guinness'a

.
25 mar 20:56
saper : Ajtek: chyba w snach, dzieci nie rozpijam ^^
25 mar 20:57