oblicz sumę,
jaaa: oblicz sumę, której składniki są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. −18 , −15 −12... +
15 +18
25 mar 20:10
Piotr:
a1 = ?
an = ?
i podstawiasz do wzoru na sume.
25 mar 20:12
jaaa: moge prosic o rozwiazanie bo nie wiem czy mam to dobrze
25 mar 20:13
Ajtek:
Pokaż jak masz,
Piotr z chęcią sprawdzi

.
25 mar 20:14
Hajtowy: Przecież widać rozwiązanie gołym okiem
25 mar 20:15
Ajtek:
My widzimy

.
25 mar 20:16
jaaa: a1 = − 18
r = 3
an = a1 + (n−1) *r
−18 = −18 (n−1) *3
−18= −18 −3n−3
−3n = 18 +3
3n= − 21
i co dalej ?
25 mar 20:16
Piotr:
niektorzy nie widza
jaa a taka suma : −5 , −3, −1, 1, 3, 5 ?
25 mar 20:16
Hajtowy:
Jak nie widzi to kalkulator w dłoń i liczyć

−18−15−12−9−6−3−0+3+6+9+12+15+18 = ....
25 mar 20:17
jaaa: ale w tym zadaniu potrzeba obliczen , nie kalkulator
25 mar 20:18
Hajtowy:
a
1 = −18
a
n = 18
n = ...

S
n = ....
25 mar 20:18
Hajtowy: n = ilość tych wyrazów (od −18 do 18)
25 mar 20:19
jaaa: czyli n jaka przyjmuje wartosc ?
25 mar 20:21
Piotr 10: Spokojnie
25 mar 20:24
Piotr:
18 = −18 + (n−1)*3
wyznacz n
25 mar 20:24
jaaa: dzieki Piotr
25 mar 20:27
Hajtowy:
mother of god
jaaa nie wiedziałem, że nie potrafisz liczyć
25 mar 20:28
jaaa: hajtowy zajmij sie soba
25 mar 20:30