matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Monika:
Jeśli α+β+γ=180
o
wykaż, że ctgα+ctgβ+ctgγ = ctgα*ctgβ*ctgγ
25 mar 20:07
Monika:
proooszę pomóżcie
25 mar 23:19
pigor:
..., a nie powinno tam być α+β+γ= 90
o
, bo to co napisałaś jest prawdą, ale dla tgα+tgβ+tgγ= tgαtgβtgγ
26 mar 00:35
pigor:
..., a więc np tak :
α+β+γ= 90
o
⇒ α+β= 90
o
−γ ⇒ ctg(α+β)= ctg(90
o
−γ) ⇔ ...
ctgαctgβ−1
... z tablic lub ...
łatwo się dowodzi ⇔
= tgγ ⇔
ctgα+ctgβ
ctgαctgβ−1
1
⇔
=
⇔ ctgα+ctgβ= ctgαctgβctgγ− ctgγ ⇔
ctgα+ctgβ
ctgγ
⇔
ctgα+ctgβ+ctgγ= ctgαctgβctgγ
c.n.w. . ...
26 mar 10:38