Logarytmy 3
Qmi: Logarytmy 3
Wyznacz zbór rozwiązania nierówności
| | 1 | |
log/div> |
| (−x2+4x+5) >= −3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Zał x> |
| <−− Poprawne założenie? |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
log/div> |
| (−x2+4x+5) >= log/div> |
| 8 |
| | 2 | | 2 | |
różnowartościowość
−x
2+4x+5 >= 8
−x
2+4x−3 >= 0
Delta = 16 − 12 = 4 pierw. = 2
x
1 = 3
x
2 = 1
x należy do <1,3>
To wszystko?
25 mar 19:56
Piotr:
jaka jest podstawa logarytmu ?
dziedzina : −x2 + 4x + 5 > 0
25 mar 19:58
25 mar 20:03
Qmi:
Czyli Df = (−1,5) Czyli należy
25 mar 20:05
Piotr:
odwrociles znak nierownosci gdy opuszczales logarytmy ? uprzedzam, ze liczyc mi sie nie chce
| | 1 | |
z |
| nic. taka jest po prostu podstawa logarytmu, nie ma tam niewiadomej przeciez. |
| | 2 | |
25 mar 20:08
Qmi:

Czyli rozwiązanie to x należy (−1, 1) u (3,5)
25 mar 20:10
Qmi: Po odwróceniu tak mi wychodzi, kompletnie zapomniałem o tym że się odwraca
25 mar 20:11
Piotr:
masz ≥ chyba to czemu wszedzie nawiasy okragle ?
25 mar 20:14
Qmi: Sorki. Zapomniałem Czyli tylko nawiasy ostre i będzie git?
25 mar 20:32
Qmi: 2gie podobne zadanie.
| | 1 | |
log/div> |
| (x2 + x) >= −1 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
log/div> |
| (x2 + x) >= log/div> |
| 2 |
| | 2 | | 2 | |
x
2+x <= 2
x
2+x − 2 <= 0
Delta = 9 , pierw z delty = 3
x
1 = −1
x
2 = 2
Rozw: x należy <−1 , 2 >
Df = x
2 + x > 0
x(x+1) > 0
x > −1
25 mar 20:43
Piotr:
nie wszedzie ostre w tym poprzednim (przypominam, ze tego nie licze

)
to drugie : dziwnie wszystko piszesz.
Dziedzina : x
2 + x > 0 i masz źle
PS ja spadam ogladac mecz
25 mar 20:46